انتخاب صحیح توان دیزل ژنراتور
در بحث خرید ژنراتور های دیزلی و گاز سوز و کار با این نوع ژنراتور ها نیاز است تا یکسری از محاسبات را بدانیم تا به راحتی بتوانیم به هدف مورد نیاز خود دست پیداکنیم .بسیار مشاهده شده است که دوستان عزیز برای مصارف خود ژنراتور هایی تهیه کرده اند که به دلیل اشتباه در محاسبه توان مورد نیاز نتوانسته اند به طور کامل از ژنراتور خود استفاده نمایند .
در این بحث یکسری از فرمول های تبدیلاتی را شرح خواهیم داد و در اخر در مورد سایزینگ ژنراتور صحبت خواهیم کرد .
روش های تبدیل جریان و توان به یکدیگر:
همانطور که میدانیم توان ژنراتور ها به کاوا بیان میشود که فرمول بدست اوردن KVA که مخفف کیلو ولت آمپر می باشد به شرح زیر است .
در فرمول بالا در حالت تکفاز حاصل ضرب ولتاژ در جریان مصرفی یا مورد نیاز که در شبکه ایران نیز در حالت تکفاز معمولا ولتاژ 220 یا 230 ولت می باشد توان مصرفی را به کاوا را به ما میدهد .در حالت سه فاز نیز می بایست ضریب 1.73 را در محاسبات خود اعمال کنیم که البته ولتاژ شبکه ایران در حالت سه فاز 380 ولت یا 400 ولت می باشد .در صورتی که توان را داشته باشیم برای بدست آوردن جریان کافیست در حالت تکفاز توان را تقسیم بر 220 یا 230 کنیم و در سه فاز توان را تقسیم بر 1.73 و ولتاژ 380 یا 400 ولت نماییم.
برای بدست آوردن توان الکتریکی بر حسب کیلووات میتوانیم از فرمول های زیر استفاده کنیم .
در فرمول بالا ولتاژ و جریان همانند توضیحات بالا جایگزین خواهد شد فقط ضریب قدرت یا cosphi در تجهیزات مختلف دارای عدد متفاوتی می باشد که معمولا در موتور های الکتریکی 8/0برای بارهای اهمی همانند لامپ های رشته ای ,ماینر ,المنت معمولا 1 و برای سایر بارها نیز با مراجعه به پلاک مشخصات میتوان این عدد را بدست آورد .
گاهی مشاهده میشود که توان موتور های الکتریکی یا موتور های مکانیکی بر حسب اسب بخار بیان میشود که به راحتی با ضرب عدد مورد نظر با واحد اسب بخار HP در عدد 740 آن را به وات بدست آورد به عبارت دیگر هر اسب بخار 740 وات یا 740/0 کیلوات می باشد.به فرض در صورتی که شما یک موتور 4 اسب بخار داشته باشید در اصل این موتور حدودا سه کیلووات می باشد .
نحوه سایزینگ دیزل ژنراتور :
همانطور که میدانیم موتور های مکانیکی در بحث های شتاب گیری و قدرت ماکسیمم محدودیت هایی دارند که در بحث انتخاب توان مناسب و یا به عبارتی سایزینگ دیزل ژنراتور باید این مباحث را مد نظر قرار داد تا بتوان بهترین بهره وری را از موتور داشت .همچنین این موضوع را نیز مد نظر داشته باشید که الزاما خرید ژنراتور با توان بالا نمیتواند بحث سایزینگ ژنراتور را منتفی کند در صورتی که شما مشکلی با پرداخت هزینه بالاتر نداشته باشید بحث دیگری نیز مطرح است که موتور های دیزلی و گازسوز نباید با بار کمتر از 30 درصد توان نامی خود کار کنند به عبارت دیگر بهترین نقطه کارکرد موتور های درون ساز بین 30 تا 80 درصد توان نامی آن ها می باشند .در نتیجه می بایست محاسبات خود را به گونه ای انجام دهید که موتور در این محدوده کاری قرار بگیرد .
نحوه سایزینگ موتور به این صورت می باشد که در ابتدا باید مقدار مصرف تجهیزاتی که قرار است به ژنراتور متصل شوند را با یکدیگر جمع بزنید البته به دلیل اینکه برخی مصرف کننده ها همانند موتور های الکتریکی جریان راه اندازی بیشتری نسبت به جریان نامی خود دارند در نتیجه باید ضرایبی را در بحث جمع زدن مصرف کننده ها اعمال کنید .برای راحتی کار بهتر است بار های سلفی همانند موتور های الکتریکی را به صورت جداگانه و بار های اهمی را نیز در جدولی جداگانه لیست نمایید بعد در جلوی هر مصرف کننده می بایست زمان در مورد بودن آن را مشخص کنید که آیا این یک مصرف کننده دائم کار است یا ساعت مشخصی در مدار است یا صرفا نیاز است آماده به کار بماند .همچنین در صورتی که از هر دونوع مصرف کننده سه فاز و تکفاز دارید می بایست آن ها را به صورت جداگانه لیست کنید . در زیر ضرایبی که باید در توان موتور های الکتریکی ضرب کنید اورده شده است .
- ضریب ۱ برای موتورهای الکتریکی با راه اندازی از طریق اینورتر یا سافت استارتر
- ضریب ۱٫۷ برای موتورهای الکتریکی با راه اندازی ستاره مثلث
- ضریب ۲٫۵ برای موتورهای الکتریکی با راه اندازی مستقیم
بیشتر موتور های الکتریکی استفاده شده در ساختمان های مسکونی بطریق راه اندازی مستقیم استفاده میشوند (مانند موتور یخچال و ماشین لباسشویی، الکترو پمپ های آب).
حالا مقادیر بدست آمده در هر دو حالت سه فاز و تک فاز را به صورت مجزا یعنی تک فاز ها با هم و سه فازها با هم را با یکدیگر جمع می کنیم. سپس مقدار حاصلجمع بدست آمده در حالت تک فاز را تقسیم بر سه نموده و با مقدار بدست آمده در حالت سه فازجمع می کنیم.
در ادامه راحتی بیشتر کار لیست مصرف تجهیزات متداول در خانه و یا دفتر کار در اختیار شما قرار میگیرد .
در صورت نیاز به مشاوره در خصوص انتخاب دیزل ژنراتور می توانید با شماره زیر تماس حاصل فرمایید .
09120341443 (مهندس تبریزی)
دیدگاهتان را بنویسید